Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συνταγές : Η Ιστορία του Πιρουνιού


Η Ιστορία του Πιρουνιού!


Η εξέλιξή του στην ιστορία!


Όταν πιάνουμε σχεδόν μηχανικά το πιρούνι έχουμε αναρωτηθεί ποτέ για την ιστορία του;Το πιρούνι ή ένα παρόμοιο εργαλείο υπήρχε στην Αίγυπτο την Αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη. Το χρησιμοποιούσαν όμως για να μαγειρεύουν ή να βγάζουν τα κρέατα από τη φωτιά. Στα γεύματα έτρωγαν με τα χέρια και ένα μαχαίρι.
Τον 7ο αιώνα περίπου, τα πιρούνια εμφανιστήκαν στα τραπέζια των αυτοκρατόρων του Βυζαντίου και των παλατιών της Μέσης Ανατολής και μέχρι τον 10ο αιώνα διαδόθηκε η χρήση τους σε όλες τις πλούσιες οικογένειες της περιοχής. Στη Δυτική Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο ήταν ακόμα εντελώς άγνωστα.
Μια θήκη με χρυσά πιρούνια φτάνει στη Δύση το 1004 μαζί με την προίκα της Βυζαντινής πριγκίπισσας Μαρίας Αργυρής ή Αργυροπούλαινας, ανιψιάς του Αυτοκράτορα Βασίλειου του Βουλγαροκτόνου, όταν παντρεύεται τον γιο του δόγη της Βενετίας. Φανταστείτε την έκπληξη όλων όταν τα χρησιμοποίησε! Το σκάνδαλο ήταν τεράστιο και ο κλήρος καταδίκασε τους τρόπους της λέγοντας ότι αφού ο Θεός είχε προικίσει τον άνθρωπο με τα χέρια, η χρήση του μεταλλικού υποκατάστατου ήταν ασέβεια. Όμως, οι Βυζαντινές συνήθειες και τα χρυσά πιρούνια της Μαρίας είχαν ήδη επηρεάσει την Ιταλία.
Ο βασιλικός γάμος της Αικατερίνης των Μεδίκων γίνεται αφορμή να φτάσουν στη γαλλική αυλή εκατοντάδες ασημένια πιρούνια. Πάρα τα πρώτα ειρωνικά γέλια, οι Γάλοι ευγενείς υιοθέτησαν γρήγορα την ιταλική μόδα.
Και ενώ τα πιρούνια είναι πλέον συνηθισμένα στη Γαλλία, ένας ατρόμητος Άγγλος περιηγητής, διασχίζοντας τη Μάγχη, φέρνει τη μόδα και στην Αγγλία.
Τα πιρούνια αρχίσαν να χρησιμοποιούνται ευρέως από τα τέλη του 17ου αιώνα και, αλλάζοντας σχήματα, κατέληξαν στη σημερινή τους μορφή.

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα