Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συνταγές : Η Ιστορία της Φράουλας!


Η Ιστορία της Φράουλας!


Ανοιξιάτικες λαχταριστές φράουλες!

Μήπως οι ανοιξιάτικες λαχταριστές φράουλες δεν είναι τόσο απλές όσο φαίνονται; Η θρησκευτική τέχνη του 15ου αιώνα μάς απαντά με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα με τη σειρά.
Στις αρχές του 1400, οι μοναχοί, που ήταν οι καλλιτέχνες τις εποχής, ''φωτίζουν'' τα χειρόγραφα θρησκευτικά κείμενα και τα προσευχητάρια, ζωγραφίζοντας μικρές μινιατούρες και μπορντούρες με φράουλες. Ακολουθώντας το νέο πνεύμα για μια πιο ελεύθερη καλλιτεχνική έκφραση που εξαπλωνόταν σε όλη την Ευρώπη, άρχισαν να παρατηρούν την φύση. Κάρφωσαν το βλέμμα τους στις κατακόκκινες φράουλες, γοητεύτηκαν, τις αγάπησαν και τις θεώρησαν άξιες για να συνδεθούν με την Παρθένο Μαρία.
Οι φράουλες το μεσαίωνα ήταν το σύμβολο της πνευματικότητας, της αρετής και της αγνότητας κοσμούσε χειρόγραφα, ξυλόγλυπτα και κίονες στις εκκλησίες. Ελκυστικές λόγω χρώματος αλλά και ευαίσθητες αποτελούσαν μέρος της σύνθεσης των απεικονίσεων του Χριστού και της Παναγίας. Χαρακτηριστική η γαλλική μινιατούρα του 1400 όπου άγγελοι μαζεύοντας φράουλες περιστοιχίζουν την Παρθένο και το θείο βρέφος.
Οι καλλιτέχνες της σχολής της Κολονίας, Lochner, Schongauer, αλλά και άγνωστοι δάσκαλοι απεικονίζουν την Παναγία μέσα σε ένα λαμπρό γαλαξία από λουλούδια και φυτά, μεταξύ των οποίων και η φράουλα. Λαμπρό δείγμα η «Mαντόνα ανάμεσα στις φράουλες» πίνακας άγνωστου Γερμανού ζωγράφου. Μοναδική εξαίρεση η χρήση της φράουλας από τον Ιερώνυμο Μπος, σαν σύμβολο λαγνείας, σύμφωνα με ερμηνευτές, στο αλληγορικό τρίπτυχο “ο Κήπος των Απολαύσεων”.
Στις αρχές του 1500 εγκαταλείπονται σιγά-σιγά οι μυστικοί συμβολισμοί και η φράουλα μετά από ένα ολόκληρο αιώνα κυριαρχίας στη ζωγραφική αποσύρεται για να επανέλθει, ανάλαφρη και γεμάτη ζωή, όταν ο Manet ζωγραφίζει τον περίφημο πίνακά του «Φράουλες».

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα