Live Αποτελέσματα Ημέρας


Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Διάφορα : Το Πιπέρι


Το Πιπέρι.


Η Ιστορία 4000 χρόνων περίπου!


Το πιπέρι έχει ένα παρελθόν 4000 χρόνων περίπου. Παλαιότερα ήταν τόσο σπάνιο και πολύτιμο ώστε το χρησιμοποιούσαν σαν νόμισμα.
Είναι ιθαγενές φυτό της Ινδίας και από εκεί εξαπλώθηκε, χάρη στους Ινδουιστές μετανάστες, σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ασία. Από τον 1ο αι. π.Χ. το πιπέρι, βασικό καρύκευμα της ινδικής κουζίνας, αναφέρεται συχνά στη λογοτεχνία των Ταμίλ. Στο έπος Mahabharata του 4ου αι. π.Χ. περιγράφεται το σερβίρισμα κρέατος πασπαλισμένου με πιπέρι.
Στην αρχαία Αίγυπτο το χρησιμοποιούσαν στις τελετές ταρίχευσης και η μούμια του Ραμσή του δεύτερου βρέθηκε με κόκκους πιπεριού στα ρουθούνια!
Οι αρχαίοι Έλληνες γνώριζαν το πιπέρι από τις αρχές του 4ου αι. άλλα ήταν ένα αγαθό μόνο για τους πλούσιους.
Το εμπόριο του βασιλιά των μπαχαρικών, που γινόταν δια ξηράς ή από την αραβική θάλασσα, ανιχνεύεται σε όλους τους αρχαίους πολιτισμούς. Όταν οι Ρωμαίοι κατέκτησαν την Αίγυπτο κυριάρχησαν και στο εμπόριο του πιπεριού. Σύμφωνα με το Στράβωνα, ο αυτοκράτορας έστελνε, κάθε χρόνο, 120 πλοία στις Ινδίες για να φορτώσουν πιπέρι. Τα πλοία έφταναν στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, γνωστή από το 80 π.Χ και ως «η πύλη του πιπεριού», και από εκεί απέπλεαν για τη Ρώμη. Μετά την πτώση της Ρώμης και μέχρι το 1640, Άραβες, Ιταλοί Πορτογάλοι Βένετοι, Γενοβέζοι και Δανοί πολέμησαν σκληρά για να κατακτήσουν την κυριαρχία στο εμπόριο του πιπεριού.
Σήμερα, το μόνο που θυμίζει την παλιά του αίγλη είναι οι εκφράσεις που έχουν μείνει σε διάφορες γλώσσες όπως «πιπεράτη τιμή» και αναφέρονται σε κάτι ιδιαίτερα ακριβό.

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα