Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Συνταγές : Η Ιστορία των Στόλεν (Stolen)


Η Ιστορία των Στόλεν (Stolen)


Το γλύκισμα που σηματοδοτεί την περίοδο των Χριστουγέννων.


Αιώνες τώρα η μυρωδιά του βουτυράτου stollen με τα εξωτικά μπαχαρικά σηματοδοτεί την περίοδο των Χριστουγέννων. Το έφτιαχναν όπως και τους συγγενείς του, το κέικ φρούτων και το πανετόνε, στις γιορτές στη μεσαιωνική Ευρώπη.
Το χαρακτηριστικό σχήμα του, πλατύ στο κέντρο και λεπτό στις δυο άκρες, σαν πανί που τυλίγεται, λέγεται ότι συμβόλιζε τις πάνες που τύλιξαν τον θειο βρέφος.
Το stollen κατάγεται από την κεντρική Γερμανία και το πιο ονομαστό είναι της Δρέσδης.
Οι πρόγονοι του σημερινού stollen όμως αγωνίστηκαν σκληρά για να καταφέρουν να αναδίδουν την υπέροχη μυρωδιά βουτύρου. Το πρώτο χριστουγεννιάτικο stollen ψήθηκε το 1427 στη Βασιλικής Αυλής της Σαξωνίας. Περιείχε μόνο μαγιά, αλεύρι, νερό και λάδι και μάλλον δεν είχε σπουδαία γεύση. Επειδή το έφτιαχναν την περίοδο της νηστείας πριν τα Χριστούγεννα η μέθοδος παρασκευής του ελεγχόταν αυστηρά από την εκκλησία.
Ο πρίγκιπας Emst και ο αδελφός του, Albrecht απηυδισμένοι από το άνοστο stollen κατέφυγαν στον Πάπα Νικόλαο V ζητώντας να αποσύρει την απαγόρευση χρήσης του βούτυρου. Στο Βατικανό όμως το θέμα σκάλωσε στη γραφειοκρατία και χρειαστήκαν να περάσουν πέντε Πάπες ώσπου τελικά ο Πάπας Ιννοκέντιος VIII έστειλε το επονομαζόμενο “γράμμα για το βούτυρο” και έδωσε την άδεια για να εμπλουτιστεί το stollen με το «αμαρτωλό» υλικό επιβάλλοντας όμως «έκτακτη εισφορά» στους φούρνους που το έψηναν. Ο φόρος του stollen καταργήθηκε όταν οι Σάξωνες ασπάστηκαν τον προτεσταντισμό.

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα