Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Συνταγές : Η Ιστορία των Κρουασάν (Croissant)


Η Ιστορία των Κρουασάν (Croissant)


Ένας από τους μεγαλύτερους γρίφους στη γαστρονομική ιστορία.


Το αφράτο εθνικό σύμβολο της Γαλλίας είναι βιενέζικο ή είναι μια γαλλική ιστορία του 20ου αιώνα;
Επινοήθηκαν, σύμφωνα με ένα θρύλο, το 1683, τη χρονιά που οι Τούρκοι πολιορκούσαν τη Βιέννη. Μες στη βαθιά νύχτα οι Οθωμανοί σκαπανείς ξεκίνησαν να σκάβουν προσπαθώντας να ανοίξουν σήραγγες κάτω από τα τείχη για να μπουν στην πόλη. Το θόρυβο άκουσε ένας Βιενέζος φούρναρης που δούλευε εκείνη την ώρα. Ειδοποιήθηκε ο στρατός και με τη βοήθεια των ουγγρικών στρατευμάτων οι Τούρκοι απωθήθηκαν. Ο φούρναρης, πανηγυρίζοντας τη λύση της πολιορκίας, ως μοναδική ανταμοιβή ζήτησε το αποκλειστικό δικαίωμα να ψήνει αρτοσκευάσματα, πιθανώς τα βιενέζικα Kipferl, σε σχήμα ημισελήνου.
Κατά μια άλλη εκδοχή, την πόλη έσωσαν όλοι οι αρτοποιοί που δουλεύοντας μες στη νύχτα άκουσαν τους θορύβους, αποκτώντας έτσι το προνόμιο να κάνουν μια ειδική ζύμη σε σχήμα ημισελήνου, σε ανάμνηση του εμβλήματος της οθωμανική σημαίας.
Άλλες εκδοχές, με μια παρόμοια ιστορία, συνδέουν τα κρουασάν με τη Βουδαπέστη ή με τη Μαρία Αντουανέτα, που μετέφερε στο Παρίσι ''ένα είδος ψωμιού'' που της θύμιζε την παιδική της ηλικία στη Βιέννη ή με ένα Βιενέζο αξιωματικό, τον Αύγουστο Zανγκ, που στα τέλη του 1830 άνοιξε ένα φούρνο στο Παρίσι και σέρβιρε βιενέζικες σπεσιαλιτέ, εμπνέοντας έτσι τους Γάλλους να φτιάξουν το παγκοσμίως γνωστό γαλλικό κρουασάν.
Τελικά, ποια είναι η αλήθεια για το κρουασάν, τη ναυαρχίδα της γαλλικής αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής;

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα