Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τετάρτη 21 Μαρτίου 2012

Συνταγές : Μάντολες - Όλη η Ιστορία!


Μάντολες - Όλη η Ιστορία!


Από που προέρχεται το όνομα τους;


Η μικρή λιχουδιά με το κόκκινο χρώμα είναι από τα Επτάνησα και μάλλον βέρα Κεφαλονίτισσα. Η ελληνική λέξη «αμύγδαλον» ταξίδεψε από την αρχαία Ελλάδα, πέρασε στα λατινικά και από εκεί σε αρκετές μοντέρνες ευρωπαϊκές γλώσσες. Επέστρεψε, όμως, μαζί με τους Βενετσιάνους, στην Κεφαλλονιά ως ''mandorla'' και έτσι τα καραμελωμένα αμύγδαλα, παραλλαγή ενός ιταλικού γλυκού, στην τοπική διάλεκτο ονομάστηκαν «μάντολες».
Σύμφωνα με την παράδοση επινοήθηκαν από τις νοικοκυρές που είχαν μεν έλλειψη ζάχαρης αλλά, άφθονα αμύγδαλα. Η ζάχαρη κατά την περίοδο της Βενετσιάνικης διοίκησης, εξαιτίας των μεγάλων εξόδων διακίνησης μέσω των πλοίων, ήταν σπάνια και φυσικά πανάκριβη. Την εποχή εκείνη, τα καραμελωμένα αμύγδαλα ήταν ένα δυσεύρετο είδος πολυτελείας.
Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλιών οι νοικοκυρές όταν είχαν επισκέπτες, άναβαν το λιβανιστήρι και έριχναν μέσα αμύγδαλα μαζί με λίγη ζάχαρη. Έτσι γεννήθηκαν οι πρώτες μάντολες!
Η εξέλιξη στις μεταφορές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πτώση της τιμής της ζάχαρης αλλά και στην παρασκευή της μάντολας. Η ζάχαρη άρχισε να πέφτει απλόχερα, για αισθητικούς λόγους πρόσθεσαν λίγο χρώμα και η μαζική παραγωγή ξεκίνησε. Τα καβουρδισμένα στο λιβανιστήρι, με ελάχιστη ζάχαρη αμύγδαλα, μεταμορφώθηκαν σε κόκκινες κοσμοπολίτισσες μάντολες, πρέσβειρες της ζαχαροπλαστικής τέχνης των Επτανήσων.
Η πρώτη μάντολα λοιπόν είναι στην ουσία αμύγδαλο καβουρδισμένο με λίγη ζάχαρη. Τότε άνοιξαν στην Κεφαλονιά και τα πρώτα ζαχαροπλαστεία και τα αμύγδαλα άρχισαν να καβουρδίζονται σε μαζικές ποσότητες. Το αποτέλεσμα είναι η σημερινή μάντολα να μην έχει καμία σχέση με την «πρώτη μάντολα».

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα