Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Συνταγές : Η Ιστορία του Σορμπέ


Η Ιστορία του Σορμπέ!


Το γνωστό σερμπέτι και η εξέλιξή του!



To σερμπέτι είναι ένα ποτό χωρίς αλκοόλ που φτιάχνεται συνήθως από χυμό φρούτων. Οι Άραβες το αναφέρουν πρώτοι ως «sharab» ή «sharbat». Πριν όμως από αυτούς, οι Πέρσες έπιναν ένα χυμό από σταφύλια ανακατεμένο με χιόνι και οι βασιλιάδες τους απολάμβαναν ροδόνερο με πάγο ανακατωμένο με σαφράν και φρούτα, τεχνικές που πιστεύεται ότι αντέγραψαν από τους Κινέζους.
Το αραβικό σερμπέτι πάντως φτάνει στο παλάτι των σουλτάνων και ονομάζεται «sherbet». Το σερμπέτι στην οθωμανική κουζίνα ήταν τόσο σημαντικό όσο και το κρασί στα αρχαία συμπόσια. Τα πιο εκλεπτυσμένα σερμπέτια, όπως αυτά με τριαντάφυλλα, προορίζονταν για τον σουλτάνο και τους υψηλούς προσκεκλημένους. Τα δρόσιζαν και τα διατηρούσαν χρησιμοποιώντας το χιόνι που έβρισκαν εύκολα στην Πόλη. Οι ξένοι διπλωμάτες και περιηγητές αναφέρονται συχνά στη νοστιμιά τους. Κάποιοι μάλιστα καταγράφουν τις συνταγές δημιουργώντας όμως μια σύγχυση γύρω από το τί εννοούσαν οι Οθωμανοί λέγοντας «αράβικο σερμπέτι». Άλλοι περιγράφουν ένα γλυκό νερό με λεμόνι και ζάχαρη ή μέλι και άλλοι με σταφύλια.
Πέρα όμως από το μπέρδεμα των συνταγών, τον 16ο αιώνα το σερμπέτι, κρατώντας το τούρκικο όνομά του, εμφανίζεται στην Ιταλία. Αργότερα, παίρνοντας την ιταλική υπηκοότητα, μετονομάζεται σε «sorbetto» και καθιερώνεται στην κουζίνα της χώρας.
Τον 17ο αιώνα, στη Γαλλία, με το όνομα «sorbet» καταναλώνεται ένα δροσερό ποτό με ζάχαρη και πούλπα λεμονιού.
Τον ίδιο αιώνα οι Άγγλοι παίρνουν κατευθείαν από τους Τούρκους το όνομα και τις συνταγές και φτιάχνουν τα δικά τους σορμπέ.
Τελικά, τα τουρκικά σερμπέτια ήταν η πηγή έμπνευσης για τα δροσερά «σορμπέ» της δυτικής κουζίνας.

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα