Live Αποτελέσματα Ημέρας


Σάββατο 14 Απριλίου 2012

Διάφορα : Η ιστορία των συμβόλων του Πάσχα


Η ιστορία των συμβόλων του Πάσχα.


Τι συμβολίζει το αρνί, τα αυγά, τα σταυρωμένα λαμπρόψωμα, τα τσουρέκια και οι λαγοί;


Το τραπέζι της Ανάστασης είναι γεμάτο με φαγητά, αλλά... και σύμβολα. Το αθώο αρνί, τα αυγά, τα σταυρωμένα λαμπρόψωμα, τα εκλεπτυσμένα τσουρέκια αλλά και οι σοκολατένιου λαγοί δεν είναι απλά φαγητά. Τα περισσότερα έχουν ρίζες σε πανάρχαια έθιμα για τον εορτασμό του ερχομού της άνοιξης. Αργότερα, με ξεχωριστό συμβολισμό το καθένα, ενσωματώθηκαν στη χριστιανική παράδοση.
Το αυγό είναι στη λαϊκή και μυθολογική φαντασία το πανάρχαιο σύμβολο της γένεσης του κόσμου και της ζωής. Από όλα τα σύμβολα που σχετίζονται με το Πάσχα, το αυγό, είναι το πιο χαρακτηριστικό. Για τους πρώτους Χριστιανούς το αυγό συμβόλιζε τον τάφο από τον οποίο βγήκε ο Χριστός. Επειδή την περίοδο της νηστείας τα αυγά ήταν απαγορευμένη τροφή, στο τραπέζι της Ανάστασης συμβόλιζαν τη χαρά του Πάσχα και της ζωής. Κάθε λαός έχει τις δικές του ερμηνείες για την καταγωγή των κόκκινων αυγών. Το έθιμο των σοκολατένιων πασχαλινών αυγών εμφανίστηκε τον 19ο αι.
Από την αρχαιότητα, τα ψωμιά έπαιζαν σημαντικό ρόλο στις θρησκευτικές τελετές και τις μεγάλες γιορτές. Τα υλικά και το σχήμα τους είχαν πάντα συμβολική σημασία. Οι Αιγύπτιοι πρόσφεραν μικρά στρογγυλά ψωμιά στη θεά της Σελήνης, οι Έλληνες έφτιαχναν ''ιερά'' ψωμιά με μέλι για τους θεούς. Οι Αγγλοσάξονες, στις τελετές προς τιμήν της θεάς της άνοιξης Eostre, σέρβιραν μικρά καρβέλια που είχαν επάνω ένα σταυρό. Ο συμβολισμός πέρασε στον Χριστιανισμό και το έθιμο να φτιάχνουν ψωμιά διακοσμημένα με σταυρούς για τη γιορτή της Ανάστασης διαδόθηκε στην Ευρώπη. Το KULICK που οι ρίζες του χάνονται στη σλάβικη παράδοση είναι το πιο γνωστό ψωμί του Πάσχα στη Ρωσία. Στην Ελλάδα φτιάχνουν το λαμπρόψωμο ή τη λαμπροκουλούρα. Το τσουρέκι είναι η εξελιγμένη μορφή των πασχαλινών ψωμιών.
Τον τελευταίο αιώνα, ο σοκολατένιος λαγός είναι ένα ακόμα σύμβολο του Πάσχα. Στους αρχαίους θρύλους και στις παγανιστικές τελετές της άνοιξης το κουνέλι και ο λαγός ήταν τα σύμβολα της γονιμότητας. Πρώτοι οι Γερμανοί χρησιμοποίησαν το κουνέλι ως σύμβολο του Πάσχα. Το 1800 φτιάχτηκαν στη Γερμανία τα πρώτα κουνέλια από ζύμη, κρέμα και ζάχαρη. Χρόνια αργότερα, το έθιμο του σοκολατένιου πασχαλινού λαγού εξαπλώθηκε σαν μανία σε Ευρώπη και Αμερική.

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα