Live Αποτελέσματα Ημέρας


Τρίτη 27 Μαρτίου 2012

Διάφορα : Το Καρύδι!


Το Καρύδι!


Η Ιστορία του!


Ο άνθρωπος αρχίζει να σπάει τα πρώτα καρύδια κατά τη νεολιθική εποχή. Τα καρυδότσουφλα ταξίδεψαν γρήγορα από τη Μεσοποταμία που θεωρείται η πατρίδα τους και απλώθηκαν στην υπόλοιπη Ασία και την Ευρώπη. Υπολείμματα καρυδιών που χρονολογούνται από το 7000 π.Χ. βρέθηκαν στις ακτές λίμνης, στην Ελβετία. Τα πιο διάσημα, όμως, «αρχαία» καρύδια είναι αυτά που ανακαλύφθηκαν στο σπήλαιο Shanidar, στο σημερινό Ιράκ, μαζί με τους σκελετούς των Νεάντερταλ.
Οι Βαβυλώνιοι ήταν οι πρώτοι που καλλιέργησαν οργανωμένα τις καρυδιές. Ακολουθούν οι Έλληνες, που εξέλιξαν το μέγεθος και την ποιότητα των καρυδιών της Περσίας και ήταν οι πρώτοι που χρησιμοποίησαν το καρυδέλαιο. Τα καρύδια εμφανίζονται στην Ελληνική μυθολογία με το μύθο της Καρυάς, κόρης του Βασιλιά της Λακωνίας, την οποία ερωτεύτηκε με πάθος ο Διόνυσος και τη μεταμόρφωσε σε μια υπέροχη καταπράσινη καρυδιά!
Την ιδιαίτερη εκτίμηση των Ελλήνων για τις διατροφικές αλλά και τις φαρμακευτικές ιδιότητες των καρυδιών ασπάστηκαν και οι Ρωμαίοι που τα αποκαλούσαν καρπούς των θεών. Το μεσαίωνα τα καρύδια ήταν παντού. Tα καλλιεργημένα στα τραπέζια ή... στις τσέπες των ευγενών και τα άγρια στα σπίτια των φτωχών, που τα ανακάτευαν ολόκληρα μαζί με βελανίδια για να φτιάξουν ένα είδος ψωμιού.
Τους επόμενους αιώνες τα καρύδια συνεχίζουν τα ταξίδια τους ανά τον πλανήτη. Το καλό είναι ότι χάρη στους εμπνευσμένους σεφ και ζαχαροπλάστες η χρήση τους εξαπλώθηκε και στην κουζίνα. Ο μπακλαβάς και η αφράτη καρυδόπιτα είναι δυο υπέροχα παραδείγματα.

Πηγή : megatv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα