Ιστορικά Γεγονότα της Σοκολάτας.
Πράγματα που έχουν συμβεί στο όνομα της Σοκολάτας.
Theobroma cacao ('θεοβρώμα κακάο') που σημαίνει 'η τροφή των θεών' είναι το βοτανικό όνομα του κακαόδεντρου. Το όνομα επινοήθηκε από τον Linnaeus το 1753. Η λέξη κακάο χρησιμοποιούταν από τους Μάγιας τους Αζτέκους και τους Ολμέκους περίπου το 1000 π.Χ…
Οι Αζτέκοι χρησιμοποιούσαν τους καρπούς του κακάο για την παρασκευή ενός ροφήματος που το ονόμαζαν " xocoalt" (χοκοάλτ).
Στην εποχή των Αζτέκων oι καρποί προσφέρονταν συνήθως στους Θεούς και τους βασιλιάδες και χρησίμευαν ως χρήμα για μέσο εμπορικες συναλλαγες.
Η φορολογία από τους λαούς που είναι υποτελείς στους Αζτέκους πληρώνεται σε κακάο.
Το 1502 στον Κόλπο της Ονδούρας ο Χριστόφορος Κολόμβος δοκιμάζει ρόφημα σοκολάτας (χοκοάτλ). Δεν εντυπωσιάζεται αλλά παίρνει μαζί, ως ενθύμιο, λίγους κόκκους.
Το 1519 ο Φερδινάνδος Κορτέζ φτάνει στο Μεξικό, οπου συμφωνα με τον μύθο οι Αζτέκοι και ο αυτοκράτοράς τους Μοντεζούμα τον υποδέχονται με τιμές, πιστεύοντας ότι είναι ο θεός-φίδι Κουατζελκοάτλ, που χάρισε στους ανθρώπους το κακάο.
Κατά την επιστροφή του στην Ισττανία o Cortez έφερε μαζί του τους πρώτους καρπούς του κακάο και τα απαραίτητα σύνεργα για την προετοιμασία του ροφήματος "" xocoalt". Το νέο ρόφημα κατέκτησε τη Βασιλική Αυλή της Ισπανίας και έγινε μόδα, που απλώθηκε σιγά - σιγά σε όλη την Ευρώπη.
Το 1615 η Άννα η Αυστριακή, πριγκίπισσα του Ισπανικού θρόνου, παντρεύεται το Λουδοβίκο τον ΙΓ' της Γαλλίας και φέρνει στη γαλλική αυλή την ισπανική αυλική συνήθεια της σοκολατοποσίας.
Η χρήση της σοκολάτας εξαπλώνεται γρήγορα σε όλη την Ιταλία, χάρη στους Ιησουίτες που ασχολούνται με το πολύ κερδοφόρο εμπόριο του κακάο. Το 1740, οι εκλογές για την ανάδειξη νέου πάπα δεν καταλήγουν πουθενά και συνεχίζονται αδιάκοπα. Κάθε μέρα, φτάνουν στην Καπέλα Σιξτίνα δεκαπέντε κιλά σοκολάτας για να δροσιστούν οι καρδινάλιοι.
Το 1579, η σοκολάτα δεν είναι ακόμη γνωστή στην Αγγλία. Έχοντας κυριεύσει ένα ισπανικό πλοίο, Βρετανοί κουρσάροι πετάνε στη θάλασσα όλο το φορτίο του από λοβούς κακάο, νομίζοντας πως πρόκειται για «ακαθαρσίες κατσίκας». Οι Άγγλοι ακούν για πρώτη φορά για τη σοκολάτα το 1633. Το 1657 το πρώτο κατάστημα πώλησης σοκολάτας ανοίγει στη Μ. Βρετανία από έναν Γάλλο.
Η Ελβετία, που θα γίνει μια από τις πιο σημαντικές «πατρίδες» της σοκολάτας, μυείται πολύ αργά, το 1697, από τον Δήμαρχο της Ζυρίχης, Χένρι Εσερ, που την είχε δοκιμάσει στις Βρυξέλλες.
Το 1780 η πρώτη σοκολάτα βιομηχανικής επεξεργασίας παρασκευάζεται στη Βαρκελώνη.
Το 17ο αιώνα, η ζεστή σοκολάτα είχε εξαπλωθεί πια σε όλη την Ευρώπη και ήταν το αγαπημένο ρόφημα όλων των αριστοκρατών και αυλικών της εποχής, οι οποίοι την κατανάλωναν και ως αφροδισιακό.
Η πρώτη πλάκα σοκολάτας φτιάχτηκε το 1848 στην Αγγλία, όταν στη μείξη κακαόμαζας και ζάχαρης προστέθηκε βούτυρο του κακάο αντί για νερό.
Το 1879, ο χημικός Xένρι Νεστλέ βρήκε τον τρόπο να παράγει με εξάτμιση το γάλα σε σκόνη. Έφτιαξε, έτσι, την πρώτη σοκολάτα γάλακτος
Το 1861 παράγεται και πωλείται στην αγορά το πρώτο κουτί για σοκολατάκια, σε σχήμα καρδιάς, για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου.
Το 1875 η πρώτη σοκολάτα γάλακτος παρασκευάζεται στην Ελβετία.
Το 1910 ο Έλληνας μετανάστης Λεωνίδας Κεσδεκίδης ανοίγει στις Βρυξέλλες το πρώτο του κατάστημα.
Το 1942 στην Αμερική κατασκευάζεται η πρώτη σοκολάτα χωρίς βούτυρο κακάο, ώστε να έχει μεγαλύτερο χρόνο ζωής και να μπορεί να καταναλωθεί εύκολα από τους στρατιώτες στον πόλεμο.
Η σοκολάτα περιέχει μικρές ποσότητες φαινυλαιθυλαμίνης, συστατικό που έχει τη δύναμη να καταστέλλει το στρες, να διεγείρει τον εγκέφαλο και να προκαλεί αίσθημα ευφορίας.
Το 1897 γίνεται η πρώτη καταγραφή της κατανάλωσης σοκολάτας. Οι Βρετανοί κατανάλωσαν εκείνο το έτος 18 εκατομμύρια κιλά, η υπόλοιπη Ευρώπη 50 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ 13 εκατομμύρια κιλά.
Η Σοκολάτα περιέχει τόσες περίπου πρωτεΐνες όσες και το κρέας, ενώ έχει λιγότερα λιπαρά συστατικά.
Η περιεκτικότητά της σε υδατάνθρακες είναι ελάχιστα χαμηλότερη από τα όσπρια.
Η σοκολάτα είναι βασικό συμπλήρωμα της διατροφής των αθλητών των στρατιωτών των ορειβατών και των αστροναυτών.
Σιρόπι σοκολάτας χρησιμοποιήθηκε σαν αίμα στην περίφημη σκηνή του φόνου στο ντους στην ταινία 'ΨΥΧΩ' του Alfred Hitchcock που χρειαστήκαν επτά ημέρες για να γυριστεί.
Μια σοκολάτα γάλακτος έχει περισσότερες πρωτεΐνες από μια μπανάνα.
Λέγετε ότι ο Ναπολέων είχε πάντα μαζί του σοκολάτες που τις κατανάλωνε όταν χρειαζόταν ενέργεια.
Οι παπαγάλοι τρέφονται με τα πάντα εκτός από σοκολάτα και αβοκάντο.
Για ένα κλικ του ποντικιού καταναλώνονται 0.0000024 kcals. Αν φάμε μια πλάκα σοκολάτα θα χρειαστεί να χτυπήσουμε 765,551,000 φορές το ποντίκι για να τις κάψουμε.
10.000 σοκολάτες έχει υπολογιστεί ότι καταναλώνει ένας άνθρωπος κατά μέσο ορό σε όλη του τη ζωή του.
Περίπου στα 800.000 λίτρα ψεύτικης σοκολάτας χρησιμοποιήθηκαν για το ποτάμι στην ταινία «Ο Τσάρλι και το Εργοστάσιο Σοκολάτας» ενώ για τον καταρράκτη απαιτήθηκαν περίπου 150.000 λίτρα.
Η σοκολατοβιομηχανία απορροφά το 40% της παγκόσμιας παραγωγής αμυγδάλου κάθε χρόνο.
1.5 oz. σοκολάτα γάλακτος έχει μόνο 220 θερμίδες 1.75 oz. τσιπς πατάτας έχουν 230 θερμίδες.
Το 1897 γίνεται η πρώτη καταγραφή της κατανάλωσης σοκολάτας. Οι Βρετανοί κατανάλωσαν εκείνο το έτος 18 εκατομμύρια κιλά, η υπόλοιπη Ευρώπη 50 εκατομμύρια και οι ΗΠΑ 13 εκατομμύρια κιλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου