Live Αποτελέσματα Ημέρας


Κυριακή 22 Απριλίου 2012

Διάφορα : Δύο νέοι σεφ κάνουν θαύματα στην κουζίνα


Δύο νέοι σεφ κάνουν θαύματα στην κουζίνα!


Γεωργιάννα Χειλαδάκη και Νίκος Ρούσσος στο Funky Gourmet!

Εννέα χρόνια πριν, κάπου στην Αγγλία, η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη παρακολουθούσε κάποιο μάθημα οικονομίας. Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο Νίκος Ρούσος τελείωνε τις σπουδές του στη Διοίκηση Επιχειρήσεων. Αυτοί οι δύο άνθρωποι χωρίς να το γνωρίζουν είχαν την ίδια ιδέα: μετά τις σπουδές τους να ασχοληθούν με κάτι που αγαπούν πραγματικά, το φαγητό. Και συναντήθηκαν. Στη Νέα Υόρκη ήταν οι μόνοι Ελληνες -φοιτητές πια- στο Institute of Culinary Edutcation (Ινστιτούτο Μαγειρικής Εκπαίδευσης), μια από τις καλύτερες σχολές μαγειρικής στις ΗΠΑ. 


Υστερα από πρακτική άσκηση κοντά σε σημαντικούς σεφ της παγκόσμιας γαστρονομίας (σε εστιατόρια όπως το 
«El Bulli» -το επί πολλά χρόνια καλύτερο εστιατόριο στον κόσμο- στην Ισπανία και το «Cineac» στο Αμστερνταμ), η Γεωργιάννα και ο Νίκος δημιούργησαν το Funky Gourmet. Η ιστορία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια όταν οι δύο σεφ μετά την πρακτική τους θέλησαν να κάνουν κάτι δικό τους. «Η ιδέα ξεκίνησε τελείως πειραματικά. Η αδερφή του Νίκου μας ζήτησε να ετοιμάσουμε ένα δείπνο για κάποιο κάλεσμα», αφηγείται η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη. 


«Το συγκεκριμένο δείπνο είχε μεγάλη επιτυχία, και έτσι σιγά-σιγά μέσω φίλων και γνωστών ξεκινήσαμε να κάνουμε πρώτοι private cheffing στην Ελλάδα. Να πηγαίνουμε δηλαδή στο σπίτι κάποιου και να ετοιμάζουμε ένα μενού επί τόπου. Για κάποιο διάστημα λειτουργούσαμε εντελώς νομαδικά και αργότερα, αρχίσαμε να ψάχνουμε χώρο». 


Οι Funky Gourmet διάλεξαν την περιοχή του Κεραμεικού διότι τους άρεσε η αίσθηση της παλιάς Αθήνας και το ελαφρώς «άγριο» προφίλ της γειτονιάς. Για έναν χρόνο o χώρος λειτουργούσε μόνο με ραντεβού για private cheffing σε μικρές ομάδες των περίπου 15 ατόμων. Εδώ και έναν χρόνο είναι πλέον και εστιατόριο, και μάλιστα με φανατικούς συνδαιτυμόνες. «Παρατηρούμε τον τελευταίο χρόνο να μικραίνει ηλικιακά η πελατεία μας και αυτό μας έχει εκπλήξει ευχάριστα γιατί σημαίνει ότι οι νέοι άνθρωποι εξοικειώνονται με την gourmet εστίαση», λέει η Γεωργιάννα. Οταν τη ρωτάω για το αν η «τηλεοπτικοποίηση» του φαγητού με τους διάσημους σεφ και τα reality παιχνίδια κάνει καλό στη δουλειά της, απαντάει: «Είμαι εντελώς υπέρ! Θεωρώ ότι θα κάνει καλό γιατί θα μάθουν οι μεν πελάτες ότι καλό φαγητό δεν είναι μόνο το φαγητό της μαμάς αλλά και οι ίδιοι οι σεφ και οι εστιάτορες θα καταλάβουν ότι οι απαιτήσεις του πελάτη μεγαλώνουν». Τον ρόλο των creative directors έχουν η Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, ο Νίκος Ρούσσος και ο Τάσος Μαντής. Τα πιάτα δημιουργούνται από τους τρεις τους και αλλάζουν τέσσερις φορές τον χρόνο, μια και όλα τα υλικά είναι εποχιακά. Η Γεωργιάννα εξηγεί τη δημιουργική διαδικασία: «Πιστεύουμε πολύ στην όσφρηση εκτός από τη γεύση. Κάποιες φορές ένας από μας έχει μια ιδέα για ένα πιάτο στο μυαλό του και την εκτελεί. Μετά δοκιμάζουμε και αποφασίζουμε αν θα τη συμπεριλάβουμε στο μενού». Και πόσο ακούνε τη γνώμη των πελατών; «Πάντα έχουμε άγχος για το αν θα φύγει ο πελάτης ικανοποιημένος. Αλλά δεν γίνεται να αρέσει η κουζίνα μας σε όλους. Οπως είπε και η χορογράφος Πίνα Μπάους, αν δεν σηκώνεται κανείς να φύγει, σημαίνει ότι δεν δημιουργώ πρωτοποριακά». 


Ρωτώντας τους πόσο μαγειρεύουν εκτός εστιατορίου, απαντούν πως τις Κυριακές που έχουν ρεπό δεν κουνάνε ούτε δαχτυλάκι, αλλά όταν πηγαίνουν διακοπές παίρνουν μαζί τους μαχαίρια, μίξερ, λάδι τρούφας και μαγειρεύουν συνέχεια για τους φίλους τους. Και ποια είναι τα βασικά εξαρτήματα για όλους εμάς τους wannabe σεφ; «Οπωσδήποτε πολύ καλά μαχαίρια. Χωρίς μαχαίρια δεν γίνεται τίποτα. Και για τους προχωρημένους, πολυμίξερ με θερμότητα. Κάνει τη διαφορά!». 


Το ντουέτο νέων σεφ, Γεωργιάννα Χειλαδάκη και Νίκος Ρούσσος, μεταφέρει μια αύρα Μανχάταν στο στήσιμο, στην αισθητική και στο σέρβις.


Η θέση Στο απίστευτο σκηνικό του Μεταξουργείου, στη γωνία δύο πεζόδρομων, ανάμεσα σε θέατρα, γκαλερί, νεοκλασικά και λοφτ.


Η ατμόσφαιρα Το μαγαζί είναι μικρής χωρητικότητας, μία μπουτίκ στο ανώγι με τραπέζια των δύο και των τεσσάρων, συνολικά για 30 άτομα, και μία πριβέ τραπεζαρία στο κατώι για 14 άτομα. Το ανώγι του νεοκλασικού, με τζαμαρία παντού τριγύρω και φωτισμένα τα περιβάλλοντα κτίρια, μοιάζει με γέφυρα πλοίου.


Το φαγητό Είναι η κουζίνα που περιμένεις σε οποιοδήποτε ακριβό εστιατόριο οπουδήποτε στον κόσμο: άριστη τεχνικά, εντυπωσιακή ενίοτε, αλλά χωρίς χαρακτήρα. Το μενού αναεώνεται κάθε τρεις μήνες, ενώ εμβόλιμα μπαίνουν και κάποιες επιπλέον δημιουργικές ιδέες. Ακριβές πρώτες ύλες (καβούρι, σολομός, φουά γκρα, φιλέτα μόσχου κλπ), που ακολουθούν την εποχικότητα.


Ο λογαριασμός Τα πρώτα στα 25 € περίπου, τα κυρίως στα 35 €, 12 - 15 € τα γλυκά. Για δύο άτομα, κομπλέ με κρασί, υπολογίστε περί τα 200 ευρώ. Τσουχτερά.


Η κάβα Εξαιρετικά κοκτέιλ (ελάχιστα αθηναϊκά ρεστοράν έχουν μπάρμαν). Η λίστα κρασιών είναι συμπαθής, με λογικές τιμές, αλλά ασύμμετρη: ο ελληνικός αμπελώνας υποεκπροσωπείται, ενώ περιέχει φθηνά ισπανικά κρασιά. Προσφέρονται καλές επιλογές σε ποτήρι (ακριβά όμως).


Επιπλέον πληροφορίες Η μουσική: διαρκής, δυνατή, ποικίλη. Υπάρχει πάρκινγκ ένα στενό πιο κάτω, με το οποίο συνεργάζονται. Με το μετρό εξυπηρετούν οι στάσεις Κεραμεικός (μπλε γραμμή) και Μεταξουργείο (κόκκινη γραμμή), με τον ηλεκτρικό θα κατεβείτε στο Θησείο. Το κάπνισμα απαγορεύεται εντός της αίθουσας, αλλά υπάρχει εσωτερική αυλή για τους καπνιστές. Ανοιχτά από Τρίτη έως και Σάββατο, 8.30 μ.μ.-12.00 π.μ.










«Funky Gourmet»

Παραμυθίας & Σαλαμίνος 13, Κεραμεικός 
τηλ.: 210 5242727


Πηγή : protothema.gr, gastronomos.gr, funkygourmet.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δημοφιλείς αναρτήσεις τις τελευταίες 7 μέρες

Κουπόνι Στοιχήματος με Live Αποτελέσματα